La Serra de Tramuntana: un món per descobrir

MAPES DE RECERCA

Coneix el projecte d’educació ambiental “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir”

Tots estimem ca nostra, la netejam i en tenim cura perquè volem viure-hi el millor possible. I si la casa ha estat de la mateixa família molts d’anys, encara més: la compartim amb les generacions anteriors. La Serra és la casa de molta gent, tant dels que hi resideixen com dels que hi vénen a treballar, a descansar o gaudir-ne. Per estimar-la se l’ha de conèixer i tan important és la seva cara natural (el relleu, les roques, la flora o els animals) com la històrica i econòmica.

Cada un pot fer alguna cosa per tenir cura d’aquesta casa comuna i junts podem fer coses encara més importants. Tramuntana XXI és una associació de persones que estimen la Serra i treballen a favor d’aquest territori, dels qui l’habiten i dels qui el visiten. Un dels seus projectes és aquest material de feina escolar, creat conjuntament per especialistes de la Societat Balear d’Educació Ambiental i Tramuntana XXI amb l’objectiu que nines i nins de tot Mallorca coneguin i estimin un poc més les seves muntanyes, molt en especial els que tenen la sort de viure en aquest entorn privilegiat. La impressió d’aquest material ha estat possible gràcies al suport de la Conselleria de Medi Ambient i s’ha fet a la impremta de la Fundació Amadip Esment.

Finalitat del projecte

  • Ajudar a conèixer als nins i nines que viuen a la Serra de Tramuntana la seva gran riquesa natural, cultural, històrica, etc.
  • Promoure un sentiment personal i comunitari d’estimació i de responsabilitat respecte a la Serra i els seus habitants.

Descripció dels materials

El projecte “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir. Mapes de recerca” consta de diferents materials. L’alumnat disposarà d’una carpeta amb tres mapes, una làmina de dibuixos d’elements de la Serra i una altra anomenada “Joies de la Tramuntana”, amb espècies vegetals singulars.

També trobareu una unitat didàctica en format jocs interactius, i la unitat “Simfonies de la Tramuntana”, que proposa “dur la Serra dins l’aula” a través de paisatges sonors.

 El professorat disposarà de les fitxes per cada activitat organitzades per nivell educatiu i per assignatura. Als següents enllaços podeu descarregar els materials.

Per les diferents fases del projecte hem elaborat guies per al professorat. La idea és que els i les docents que decideixin sumar-se al projecte comptin amb un manual per a guiar-los durant el procés.

PRESENTACIONS

Aquí trobareu presentacions i els seus corresponents guions, amb pautes per a l’exposició de cada presentació, organitzades per temàtiques.

Cada alumne disposa de tres mapes, un per cada sector en què s’ha dividit la Serra de Tramuntana (sud, centre i nord). El conjunt dels tres mapes comprèn tota la Serra i els municipis que la integren.

Els mapes tenen dues cares: a una es reflecteixen, en forma d’il·lustracions, elements de tota mena de la Tramuntana. A l’altra, es mostra un mapa topo- gràfic que correspon al mateix sector del mapa il·lustrat.

Descarrega els mapes

 Formada per una sèrie de dibuixos que serviran per completar el contingut dels mapes, en funció de les ac- tivitats que es realitzin. Els elements vénen agrupats segons 7 categories (flora, fauna, fongs, fòssils, elements geològics, activitats, elements patri- monials i impactes) que volen plasmar allò més emblemàtic i característic de la Serra.

Descarrega la làmina

Aquesta làmina recull una mostra de la riquesa de la Serra de Tramuntana pel que fa a la seva biodiversitat florística. És un material complementari amb el qual es podran fer diverses activitats.

Descarrega la làmina

MATERIAL PER A DOCENTS I EDUCADORS/ES AMBENTALS

JOCS INTERACTIUS

Per la tercera edició del nostre projecte d’educació ambiental hem volgut completar el material amb una sèrie de jocs interactius per dur la Serra a l’aula i a casa d’una manera lúdica.

El material didàctic i les activitats d’aquesta unitat utilitzen el paisatge sonor com a fil conductor i element principal, per tal de conèixer els ecosistemes del parc natural de la serra de Tramuntana i les principals espècies d’animals que l’habiten. Alhora, es desenvolupen diversos continguts relacionats amb la biologia, l’ecologia, la música i les noves tecnologies, inclosos al currículum educatiu de les assignatures de Ciències naturals i Educació artística dels cicles d’Educació Primària.

Coneix les Simfonies de la Tramuntana!

Activitats per primària

Activitats per secundària

Aquests materials estan dissenyats per a ser impresos en format DIN-A3. Si voleu més informació sobre els materials o la seva utilització us podeu posar en contacte amb nosaltres a info@tramuntanaxxi.com.