TALLER ONLINE : Prevenció d'incendis forestals a la Serra de Tramuntana

14 de desembre, 12 h, Zoom
Aquest taller està dirigit a particulars (persones propietaries i gestores de finques), associacions de veïns i veïnes, així com a administracions locals de Serra de Tramuntana. La jornada serà impartida per Empar Benlloch, tècnica forestal del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl del Govern de les Illes Balears

XERRADA: Ecologia del paisatge sonor. L'estudi dels ecosistemes a través del so.

21 de desembre, 18 h, Estudi General Lul·lià

A càrrec de Jaume Reus, ambientòleg i músic. Amb aquest doble perfil, fa anys que enregistra paisatges sonors naturals, i d’un temps ençà, s’ha especialitzat en Ecologia del paisatge sonor, una ciència que estudia els ecosistemes a través del seu so.

A l’acte també presentarem el mapa sonor de la Serra de Tramuntana, fruit del projecte d’educació ambiental La Serra de Tramuntana un món per descobrir: Mapes de recerca.

XERRADA PEL DIA INTERNACIONAL DE LES MUNTANYES : Bioeconomia a l'entorn mediterrani. Boscos i olivars.

9 de desembre, 19 h, Fundació Sa Nostra
  • Oportunitats de la bioeconomia per als espais rurals i boscos

A càrrec de Eduardo Rojas, degà del Col.legi Oficial d’Enginyers de Forests, ex-director de Boscos de la FAO i professor de la UPV

  • La simbiosi de l’olivera i les persones en clau ecològica

A càrrec de Joan Mayol, olivicultor i vicepresident de Tramuntana XXI

VISITA GUIADA: Les cases de neu: Son Macip,en Galileu i el Coll des Telègraf

6 de novembre, 9 - 14 h
De la mà d’un de Lluís Vallcaneras
 
Important:
Es tracta d’una excursió per muntanya, a la que s’hi ha d’anar convenientment equipat. També és necessari tenir una mica de forma física o estar avesat a caminar.

Taller "Ecologia del paisatge sonor: les simfonies de la Tramuntana"

28 d'octubre, 18 - 20 h

Enguany el nostre projecte d’educació ambiental “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir” portarà els seus sons a les aules! T’hi apuntes? L’ambientòleg Jaume Reus ofereix aquest taller.

Visita al jaciment arqueològic d'Almallutx

2 d'octubre, 9 - 13 h

PLACES EXHAURIDES

Ens plau convidar-vos a la visita guiada al jaciment d’Almallutx, de la mà d’un dels seus descobridors, l’arqueòleg Jaume Deyà. 

Literanit: Rondalles de la Serra de Tramuntana

25 de setembre, 21 h, Llibreria Finis Africae

Des de Tramuntana XXI hem preparat una activitat molt emocionant per participar a Literanit, la festa de la lectura: vos convidam a viatjar a través de les rondalles de la Serra de Tramuntana.


La Companyia As Marias (amb les actrius Lluki Portas i Lucía Sánchez) ens farà una lectura dramatitzada d’algunes de les rondalles mallorquines que tenen la Serra com a escenari.

TastaEsporles!

Del 16 al 30 de setembre, diferents establiments d'Esporles

La Direcció de Sobirania Alimentària i l’Ajuntament d’Esporles, amb la col·laboració de Tramuntana XXI, convoquen a residents i visitants a tastar als restaurants participants plats elaborats per a l’ocasió.

Presentació del llibre "Penyaleres"

15/07/2021, 19h, Centre Cultural Costa Nord, Valldemossa

Ens plau convidar-vos a la presentació del llibre Penyaleres, de l’Institut Balear de la Dona, escrit per Miquel Rayó.
Aquest llibre recull les històries de dones, excursionisme i muntanyisme a les Illes Balears a través d’apunts històrics i entrevistes.
D’això i molt més parlarem a la presentació que es celebrarà el 15 de juliol a Costa Nord (Valldemossa) a les 19:00.
Tots i totes les assistents seran obsequiats amb un llibre per gentilesa de l’Institut Balear de la Dona.

Contraban a la Serra: el misteri de La Pedrissa

13/06/2021, 10 - 14h, Deià

La ruta serà a càrrec de Joan Carles Palos, llicenciat en Filosofia i Lletres, escriptor, guia cultural i locutor/presentador de ràdio i televisió. L’octubre de 2013 posà en marxa FITA A FITA – Senderisme cultural i familiar –, una iniciativa que té com a objectiu principal fer veure i explicar a tothom el valuós patrimoni natural i cultural que és part important de les nostres senyes d’identitat.
Ens veurem diumenge 13 de juny a les 10 al municipi de Deià, l’activitat acabarà aproximadament a les 14 amb un capfico a la cala.

Visita a la cova de Son Torrella

25/05/2021, 10h, finca de Son Torrella (Escorca). ACTIVITAT NOMÉS PER A SOCIS/ES DE TRAMUNTANA XXI

Son Torrella és una finca emblemàtica de la Serra de Tramuntana, la més alta de Mallorca, on Tramuntana XXI ha començat un projecte pilot de gestió, amb criteris de sostenibilitat i eficiència.

En aquesta ocasió tenim l’oportunitat de conèixer part del seu patrimoni arqueològic de la mà de l’historiador Jaume Deyà, la cova de Son Torrella. Posteriorment visitarem les cases i farem un petit acte de reconeixement a Carlos Zayas, per la seva històrica i incansable tasca de conservació de la finca.

Presentació de llibre + Taula rodona: "Miramar, el primer Parc Nacional d'Europa"

24/04/2021, 11h, Estudi General Lul·lià / Canal de Youtube de Tramuntana XXI

Tenim el plaer de convidar-vos a la presentació del llibre de Joan Mayol “Miramar: el primer Parc Nacional d’Europa”. Seguidament, tindrà lloc la taula rodona “El turisme i els espais naturals protegits: el cas de la Serra”.

Xerrada: Ajudes i subvencions per dinamitzar l'agroecologia

25/03/2021, 19h, ZOOM

En el marc del procès d’Ecoregió Serra de Tramuntana organitzam aquesta sessió, dirigida a entitats ciutadanes i administracions locals. Serà a càrrec de Margalida Mulet, doctora en antropologia de l’alimentació i col·laboradora del projecte des del seu inici.

Xerrada: Els darrers musulmans a Mallorca. Refugiats durant la conquesta a les muntanyes de la Serra

18/03/2021, 18.30h

De la mà de l’arqueòleg Jaume Deyà codirector del projecte arqueològic Almallutx,  farem un viatge a través de la història dels últims refugiats a la Serra de Tramuntana durant la conquesta del rei en Jaume I.

Xerrada: Foc i boscos a la Serra de Tramuntana

23/02/2021, 18.30h

En aquesta xerrada ens apropam, de la mà de la doctora Maria Cifre, des de la perspectiva de l’antropologia ambiental, a una diversitat de dinàmiques socioambientals que actualment caracteritzen l’ús i gestió dels boscos de Serra de Tramuntana, i al seu impacte sobre la problemàtica dels grans incendis forestals.

Xerrada: Supervivència a la Serra de Tramuntana

28/01/2021, 18-20h

El doctor Carles Amengual exposarà la seva experiència recorrent la Serra de Tramuntana amb tècniques de supervivència.
Carles Amengual és metge homeòpata, biòleg i expert en plantes medicinals de Mallorca.
La xerrada podrà seguir-se online a través del nostre canal de Youtube.