Realitzam 72 tallers a escoles amb el material “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir”

Realitzam 72 tallers a escoles amb el material “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir”

Durant els mesos de setembre i octubre hem realitzat tallers d’educació ambiental amb el material didàctic “La Serra de Tramuntana: un món per descobrir”. En total, s’han fet 72 tallers a 28 centres d’educació de Palma, Sóller, Fornalutx, Alcúdia, Manacor, Llucmajor i Son Servera, als que han participat alumnes de primària i secundària. Amb els mapes hem treballat sobre temes relacionats amb la Serra: les marjades, la biodiversitat i els personatges il·lustres de la Tramuntana, entre d’altres. El projecte ha rebut el suport del departament d’Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient.

L’objectiu del projecte és que els nins/es coneguin la gran riquesa natural, cultural, històrica, etc. de la Serra de Tramuntana, promovent un sentiment personal i comunitari d’estimació i de responsabilitat respecte a la Serra i els seus habitants. “Des de Tramuntana XXI volem contribuir a la sensibilització de la ciutadania sobre el valor de la Serra de Tramuntana amb una mirada integral”, diu Joe Holles, president de l’entitat, “és a dir, tenint en compte la seva aportació ambiental, però també patrimonial i social”.

Per a l’associació aquest exercici de sensibilització ha de començar des d’edats primerenques i per això ha estat clau fer aliances amb institucions educatives. “La Serra és la casa de molta gent, tant dels que hi resideixen com dels que hi vénen a treballar, a descansar o gaudir-ne”, afegeix Holles, “pensam que qui coneix bé la Serra, l’estima i la valora, i per tant es converteix en un potencial agent de conservació i protecció de la Tramuntana”.

Jaume Deyà és professor de secundària al Col·legi Sagrats Cors de Sóller, un dels centres participants. “De vegades donam per suposat que la gent que viu a la Serra la coneix, però ens adonam que els nins i nines no saben com es va transformar aquest paisatge salvatge en un paisatge humanitzat”, explica en Jaume. Per aquest professor, bon coneixedor de la Serra (és arqueòleg i codirigeix el jaciment d’Almallutx a Deià, “és molt important conscienciar nins i nines, i també al professorat, dels valors de la Serra i de la importància de preservar el que tenim, així com analitzar els reptes a futur i la problemàtica a la Tramuntana: des de la conservació del patrimoni etnològic, al desenvolupament econòmic, la supervivència del sector primari, el paper i els impactes del turisme, etc.”

Els tallers han estat impartits per l’educadora ambiental Elisabet Guasp, que també forma part de la Societat Balear d’Educació Ambiental – SBEA, entitat que va col·laborar amb Tramuntana XXI per elaborar els materials. “La meva experiència en aquest projecte com educadora ambiental ha estat molt positiva i enriquidora. M’ha permès, no només col·laborar en fer arribar alguns dels trets més característics i importants de la Serra de Tramuntana als alumnes, sinó també aprendre d’ells i elles i de cada un dels tallers realitzats”, explica n’Elisabet. “És molt important que nins, nines i joves prenguin consciència de la riquesa natural i cultural que ens aporta la Serra, tant aquells que viuen en zones més allunyades, com aquells que viuen en pobles de la Serra i a vegades no són conscients d’allò que tenen al seu voltant. Esperam que amb aquest projecte s’hagi aconseguit apropar l’estima per aquest paratge i hagi despertat la curiositat i les ganes als participants de seguir aprenent del seu entorn”, afegeix.