Presentació de l’anuari 2020-2021

Presentació de l’anuari 2020-2021

Arribam enguany a la nostra Assemblea general i clausura del curs 2020-2021 en un moment marcat per les celebracions del desè aniversari de la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial i l’aparent recuperació d’una certa normalitat en la nostra lluita contra la COVID-19. Són moment en els quals es mesclen, quasi a parts iguals il·lusió amb incertesa, esperances amb dubtes legítims.
Aquests dies hem escoltat molts discursos florits sobre les meravelles de la Serra de Tramuntana i la declaració de la UNESCO, sense veure encara les passes fermes cap a la regeneració agrícola que necessita desesperadament la Serra.
Duim també més d’un any sentint xerrar de transicions ecològiques, turisme sostenible i reactivació econòmica verda sense saber si aquests discursos són plans possibles o simples utopies. Hi ha possibilitats reals de canviar a millor els models socioeconòmics i ambientals en què vivim? Estarem vivint un despertar que ens durà cap a un nou paradigma millor, o pel contrari la crisi en la qual encara ens trobam immersos serà una simple consolidació del model antropocèntric i depredador que tan bé coneixem? Aquestes són preguntes que ens feim des dels inicis de la pandèmia i són preguntes a les quals encara no tenim resposta.
L’única certesa real és sobre les nostres sensacions, els nostres valors i les nostres conviccions. L’únic que podem fer segur és posar tot de la nostra part per contribuir a un canvi que desitjam. En aquest sentit, crec que des de Tramuntana XXI tenim molt a aportar. Enguany definitivament hem assolit la maduresa, consolidant-mos com una entitat de referència en el modelatge de la política insular i autonòmica vers la Serra.
La Llei General de la Serra de Tramuntana proposada per la nostra entitat s’ha convertit en una de les grans promeses del Consell de Mallorca aquest any, tot i que encara no sabem si tindrà exactament la forma que proposam. Des de Presidència del Consell de Mallorca han comptat amb la nostra opinió més que mai durant aquest curs i hem desenvolupat una relació molt fluida i profitosa.
Tant és així que el mes d’abril ens demanaren ajuda per a desenvolupar una proposta ambiciosa de Pla Integral per a la Tramuntana que abarcàs aspectes d’agricultura, us públic, pedra en sec i gestió forestal que podria ser finançat amb fons europeus. No varem dubtar des de la comissió executiva i l’equip tècnic, posant-nos mans a l’obra amb sessions internes i amb tercers, amb l’objectiu de presentar una proposta al Consell abans del mes d’octubre. Aquesta proposta hauria de ser la condensació de tota la feina que hem fet aquests anys i l’articulació de tots els projectes proposats (els ja engegats i els que no). Tenim la oportunitat de plasmar la nostra gran visió per a la Tramuntana en un projecte a l’altura: el Pla Integral de la Serra de Tramuntana.
Fa anys que treballam en diferents fronts per millorar la gestió de la Serra amb multitud de projectes, però no ha estat fins enguany que hem estat capaços d’agrupar les nostres propostes amb articulats i plans transversals com la Llei o el Pla. Ara és el moment de redoblar els esforços i contribuir a que la pròxima dècada sigui la de l’acció en la que passem definitivament de la protecció sobre el paper a la conservació (i regeneració!) sobre el territori.

Joe Holles
PRESIDENT DE TRAMUNTANA XXI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *