Presentam el llibre “Cent porxos, cent històries” de Miquel Martorell

Presentam el llibre “Cent porxos, cent històries” de Miquel Martorell

El llibre recull les vivències dels protagonistes d’ahir i avui al barranc de Biniaraix.

El passat divendres 18 d’octubre es va presentar a Can Balaguer, a Palma, el llibre “Cent porxos, Cent històries”, de Miquel Martorell. A l’activitat, organitzada per Tramuntana XXI, hi participaren, a més del mateix autor, l’històric activista ecologista Miquel Rayó i el biòleg i propietari d’una petita finca al Barranc, Toni Font, qui va parlar de la situació actual, les problemàtiques a les que fan front els petits propietaris i les possibles propostes de millora. Va donar la benvinguda el director insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca, Miquel Vadell. Al final de l’acte es va generar un debat entre les persones assistents.

Miquel Martorell, original de Santa Eugènia i pagès per vocació, és propietari d’un petit olivar al Barranc de Biniaraix, al terme municipal de Sóller. El seu compromís amb aquest lloc emblemàtic de la Serra de Tramuntana l’ha dut a investigar sobre la seva història, rescatant els testimonis dels seus protagonistes encara vius. Sobre la seva vinculació amb aquest territori, l’autor explica: “Mai m’havia plantejat comprar res, però un moment donat vaig pensar que m’agradaria contribuir a la recuperació d’aquest territori, per on passava molt sovint d’excursió”. El va motivar “la nostàlgia de pensar que algú va fer molta feina per construir aquest paisatge, i a mi em fa molta pena que les oliveres es morin”. El 2011 va comprar el primer terreny, i ara passa entre oliveres i marjades prop d’un terç de l’any.

Aquest contacte directe amb el territori li ha permès conèixer bé la seva història, pel que ha escrit diversos llibres. L’últim el presenta a Can Balaguer, a Palma, aquest divendres, i porta per títol “100 porxos, 100 històries”. Gràcies a la gran feina de recerca que ha fet l’autor, es farà un viatge per barranc de Biniaraix (considerada per molts com la “Capella Sixtina de la pedra en sec” pel virtuosisme i complexitat d’aquesta tècnica al llarg del seu camí) a través de la seva gent i de les seves històries.

L’esdeveniment està organitzat per l’associació Tramuntana XXI, entitat que ha donat suport al llibre. “Volem visibilitzar l’esforç titànic que representa fer possible la conservació d’aquest patrimoni de valor immensurable, fruit de moltes generacions”, afirma la directora tècnica de l’entitat, Marta Ferriol, “però també parlarem de la situació actual i de les dificultats que es troben avui dia per a dur a terme l’activitat tradicional i continuar conservant el patrimoni del Barranc, cada dia més en perill”.