Estudi de capacitat de càrrega turística a Valldemossa

Estudi de capacitat de càrrega turística a Valldemossa

L’estudi de capacitat de càrrega turística al centre de Valldemossa vol aportar dades empíriques al debat per tal de comprendre com actua l’alta intensitat turística al centre històric de Valldemossa, de gran importància real i simbòlica per a tots els mallorquins i mallorquines i que pateix d’un procés de transformació que amenaça amb la seva desaparició com a lloc per viure-hi per a convertir-se en un centre urbà destinat al monocultiu turístic.

La indústria turística és l’activitat econòmica hegemònica de les Illes Balears. Després de la gran crisi econòmica de l’any 2008, el turisme torna a créixer d’una manera intensa, en consonància amb les previsions de la OMT, que ens diu que el turisme mundial al mediterrani creixerà un 2,3% anual fins l’any 2030. De fet, les Illes, varen rebre l’any 2017 16.338.906 turistes, 3.235.000 més que fa 10 anys.

Malgrat les àrees del litoral són les que concentren la major part de recursos turístics i recreatius de Mallorca, avui en dia la pressió turística també afecta els centres històrics de molts municipis de l’illa. Aquest creixement és benvingut per gran part de la societat mallorquina, però també hi ha veus crítiques cada vegada més rellevants que denuncien l’alta intensitat i la saturació dels espais naturals, carreteres i centres històrics, entre d’altres qüestions.

A dia d’avui, els debats giren entorn de temes com, per exemple, si la saturació és real o percebuda, si hem de limitar o regular, si podem diversificar l’activitat econòmica o no, etc.

Aquest estudi ha estat realitzat per les associacions Tramuntana XXI i Palma XXI, amb el suport de la Fundació Iniciatives del Mediterrani.