Presentació del Manual de Gestió Rural de la Serra de Tramuntana

Presentació del Manual de Gestió Rural de la Serra de Tramuntana

El 14 de setembre va tenir lloc la presentació del “Manual de Gestió Rural de la Serra de Tramuntana”.

Aquesta publicació pretén ser un document pràctic, perquè els gestors del territori disposin d’informació útil de les possibles activitats de la Serra i de referències administratives o empresarials. Per elaborar-ne el contingut, s’han convocat a més de trenta experts que han aportat les dades essencials de la seva especialitat per a la seva aplicació a la Tramuntana.

El Manual consta de 6 blocs temàtics amb un total de 46 fitxes, on cada una resumeix el valor cultural i històric vinculat a cada activitat amb informació per a la gestió dels diferents àmbits d’una finca rural, combinant els sabers populars de generacions de pagesos que han treballat a les nostres muntanyes amb pràctiques modernes.

Per presentar el Manual de Gestió Rural de la Serra de Tramuntana, vàrem comptar amb un convidat molt especial, el zoòleg i naturalista Jordi Sargatal, exdirector del parc dels Aiguamolls de l’Empordà i de la Fundació Territori i Paisatge i Joan Mayol, coordinador de la publicació i membre de Tramuntana XXI.

Jordi Sargatal va emmarcar el document en les pràctiques per la bona gestió ambiental dels espais rurals i els canvis que han succeït arran de la crisi agrària i les variacions de la propietat en aquests àmbits. Així mateix ens va parlar dels orígens de custòdia del territori i els objectius finals, així com una proposta interessant sobre la prevenció d’incendis forestals.