Èxit de la jornada sobre associacionisme agroecològic a Esporles

Èxit de la jornada sobre associacionisme agroecològic a Esporles

L'activitat, organitzada per l'Ajuntament d'Esporles, ha tingut lloc a la finca La Bernadeta, i ha comptat amb la col·laboració de Tramuntana XXI, APAEMA, SEAE i Mercat Social

Aquest dijous 28 de juliol ha tingut lloc a Esporles la jornada “Associacionisme agroecològic: “Una oportunitat per transformar la producció i el consum local”. La cita ha estat a la Finca La Bernadeta d’Esporles, una iniciativa d’emprenedoria que ha suposat la recuperació d’una finca important del municipi. L’activitat ha estat organitzada per l’Ajuntament d’Esporles amb la col·laboració de quatre entitats vinculades al desenvolupament local, l’economia social i solidària i l’agroecologia: l’associació Tramuntana XXI, la Sociedad Española de Agricultura Ecológica, l’Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca i Mercat Social.

L’objectiu de la jornada ha estat compartir amb productors/es agroecològics (o amb voluntat de ser-ho), amb consumidors/es responsables i amb la ciutadania en general el punt en el qual es troba el procés de l’Ecoterritori Serra de Tramuntana. Aquest procés, ha permès fer un diagnòstic de la situació del sector agrari a la Serra de Tramuntana, posant en evidència les greus dificultats que tenen per produir i vendre producte local a un preu que permeti la viabilitat econòmica de l’activitat agrària. Per altra banda, es va posar en evidència la demanda de la societat civil per poder accedir a productes frescos i sans i la gran sensibilitat que existeix per consumir producte ecològic i de KM 0.

“De la mà dels productors locals treballam per crear una associació que fomenti el producte local, de km0 i feim passes cap a la sobirania alimentària i ho tenim aquí, a Esporles”, ha expressat Maria Ramon, batlessa del municipi, “aquest és un projecte il·lusionant que mira al futur amb el llegat que ens van ensenyar els nostres avantpassats”. 
 
Per la seva banda, Marta Ferriol, directora tècnica de Tramuntana XXI va manifestar la seva satisfacció per l’assistència a la jornada, ja que “això demostra que la ciutadania està molt sensibilitzada sobre la necessitat d’organitzar-mos per fomentar l’agroecologia i revertir la situació d’abandonament del sector primari a la Serra”. També va anunciar que es té previst constituir l’associació formalment el mes de setembre.

A la jornada s’ha comptat amb la visió d’experts per parlar de casos d’èxit en l’associacionisme agroecològic com a via per a distribuir els productes, com Jordi López de Mercat Social, que va xerrar sobre els valors que aporta l’economia social i solidària a l’agricultura ecològica, especialment el valor de la intercooperació entre el propi sector i amb el teixit econòmic i social local, També va intervenir el director tècnic d’APAEMA, Nofre Fullana, que va parlar de l’experiència de laa Cooperativa de Pagesos Agroecològics de Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *