Deià i altres municipis de la Serra presenten greus col·lapses de les seves vies de circulació

Deià i altres municipis de la Serra presenten greus col·lapses de les seves vies de circulació

L'Ajuntament de Deià, amb el suport de Tramuntana XXI, ha manifestat avui les seves preocupacions i plantejat propostes de regulació de la Ma10 per garantir-hi la seguretat

El batle de Deià, Lluís Apesteguia, ha manifestat avui la preocupació del consistori davant la greu situació que estan patint al municipi, generada per la saturació de vehicles que es viu a la Ma10 al seu pas pel municipi. 

Un dels problemes principals que s’hi viu és el pas de grans vehicles, sobretot autobusos, que pel tipus de carretera -tant per l’estretor d’amplada com per les pronunciades corbes-  han d’envair contínuament el carril contrari, la qual cosa suposa un gran perill per a la circulació. 

Aquests vehicles, sumat a l’increment del trànsit rodat generat per la temporada turística (turismes, motocicletes i camions) s’estan generant una situació de col·lapse al centre del nucli urbà de Deià, repercutint molt greument a la vida diària dels veïns de vila.

Apesteguia ha explicat com hi ha moments del dia en els quals la via queda absolutament col·lapsada, impossibilitant l’entrada i sortida del poble i alterant enormement la vida quotidiana dels residents. Per exemple, entre les 13.30 i les 14.00 hi ha dies que coincideixen dos autobusos de línia i autobusos turístics, fent absolutament inviable el trànsit. “A la Serra vivim persones que treballam, anam a comprar, a dur els nins a l’escola o que, senzillament, volem passejar i gaudir dels nostres pobles amb normalitat”, ha expressat Apesteguia, “si bé és cert que el turisme és una activitat econòmica important i que tothom ha de poder visitar aquest patrimoni de la Humanitat, això no pot passar per damunt dels drets dels residents”. 

A més, Apesteguia ha assenyalat la saturació que es viu a certes hores a la carretera Ma10 a  zones de Cala Deià i Son Marroig, amb cotxes aparcats enmig de la carretera: “si ningú hi posa solució, qualque dia tendrem una desgràcia perquè el que s’hi viu és totalment dantesc”, ha afegit el batle de Deià.

Per això des del consistori deianenc reclamen mesures de regulació i control de l’accés a la Serra, per a garantir-hi la seguretat, la qualitat de vida de residents i visitants i la preservació dels valors naturals que la caracteritzen; “ens agrada que ens pugui visitar tothom, però no ens pot visitar tothom al mateix temps” ha conclòs Apesteguia.

L’associació Tramuntana XXI ha donat suport a l’Ajuntament. El seu vicepresident, Joan Mayol, ha expressat que “la Serra de Tramuntana no és un parc temàtic: s’han de posar límits per garantir la preservació dels seus valors ambientals, patrimonials i socials, els que inclou el dret als residents a poder desenvolupar la seva vida quotidiana amb normalitat”.

Entre les propostes de l’Ajuntament estan millorar la coordinació dels horaris dels autobusos de línia i turístics perquè no coincideixin, reduir les dimensions dels autobusos i que es reguli el nombre de vehicles que circulen per la Serra.

Per poder avançar en la recerca de solucions als problemes que es presenten a la Ma-10, l’entitat ha demanat ja una reunió amb el conseller de Mobilitat, Iván Sevillano. Aquestes problemàtiques són, a més del col·lapse als municipis de la Serra que s’ha exposat avui, els renous i perillositat per conductes incíviques de vehicles a gran velocitat, o la proliferació de proves esportives automobilístiques (26 autoritzades per aquest 2022). “S’ha de tenir en consideració que la prioritat és que aquesta carretera sigui un espai segur pel desplaçament, per damunt d’un espai d’oci que pot incentivar algunes males pràctiques que actualment s’hi desenvolupen o un espai per vehicles turístics com són els autobusos de gran envergadura els quals tenen una finalitat únicament de vendre el paisatge i no de mobilitat de persones pels municipis de la Serra. La sostenibilitat de la Serra necessita del turisme, però si seguim pel camí de la massificació ni tan sols el turisme serà sostenible. Els ajuntaments són la peça clau de la governança que reivindicam”, ha afegit Mayol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *