Es presenta el programa de la primera Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana

Es presenta el programa de la primera  Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana

Tramuntana XXI impulsa aquesta iniciativa, que tindrà lloc del 23 al 29 de novembre, per posar en valor el patrimoni culinari de la Serra

La Serra de Tramuntana, declarada patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO, pel seu paisatge cultural generat durant generacions que han treballat la terra, actualment està sofrint un procés d’abandonament accelerat, principalment degut a la recessió del sector primari. Aquest fet es vincula directament amb els canvis de models alimentaris i de relació amb el territori que té la societat actual. Aquesta és l’anàlisi que ha fet l’associació Tramuntana XXI i que ha motivat l’entitat a organitzar la primera Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana, que tindrà lloc a diferents municipis del 23 al 29 de novembre.

“Pensam que la Setmana Gastronòmica serà una oportunitat de posar en valor la cultura popular vinculada a la producció i consum alimentari de productes locals, a través de la gastronomia i com aquesta ha contribuït a modelar el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana”, explica Joe Holles, president de Tramuntana XXI.  “Impulsar accions per recuperar el patrimoni vinculat al sector primari i posar el valor la producció agroalimentària local per a la diversificació de l’economia amb criteris de sostenibilitat és part de la missió de la nostra entitat”, ha afegit Holles.

La Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana compta amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, així com amb una extensa llista de col·laboradors: els Ajuntaments participants, el Consorci Serra de Tramuntana, restaurants de renom a la Serra (com Ca Na Toneta o Miceli), cooperatives pageses i agroalimentàries que aporten productes locals (Oliva de Mallorca, Vi de la Terra, Cooperatives de Sóller i Pollença, etc.), escoles de primària i Formació Professional i possessions públiques i privades que cediran les seves instal·lacions per algunes de les activitats programades.

L’última setmana de novembre la Serra s’omplirà d’activitats relacionades amb el patrimoni culinari de la Tramuntana. Arrancarà la programació el 23 amb una visita a la finca pública de Raixa, guiada per l’historiador Tomàs Vibot; i una visita a les vinyes de Mortitx. El dimarts tindrà lloc un dels plats forts de la setmana gastronòmica: una taula rodona a la qual participen els ideòlegs d’algunes de les principals propostes gastronòmiques actuals de la Serra: Miceli (Selva), Es Taller (Valldemossa), Ca Na Toneta (Selva), Els fogons de Plaça (Bunyola) i S’Hortet (Deià).

Els productors seran protagonistes de la Setmana Gastronòmica. A més de contribuir amb producte local per als tastets que acompanyaran algunes de les activitats, hi haurà un conversatori amb ells el dijous 26, seguit d’un sopar elaborat amb els seus productes.

A la programació també hi ha espai per a presentacions com la que oferirà el divendres 27 el catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Barcelona, Jesús Contreras, sobre paisatge, gastronomia i patrimonialització de la cultural alimentària. L’endemà, Tramuntana XXI presentarà els resultats del seu estudi “Foodscapes: oficis, aliments i paisatges a Serra de Tramuntana”, que ha estat realitzat per la doctora en antropologia ambiental Maria Cifre.

Al llarg de la Setmana Gastronòmica també es coneixeran els guanyadors de dos concursos: “La cuina de la Serra: compartim el patrimoni gastronòmic familiar”, obert a tots els veïns i veïnes dels municipis de la Serra (al que es poden presentar amb receptes familiars fins al 19 de novembre, amb premis de fins a 300 euros en productes de la Serra) i el certamen “Innovació alimentària amb l’oliva de la Serra de Tramuntana”, enfocat en escoles de cuina.

La Setmana Gastronòmica finalitzarà el diumenge 29 de novembre amb una activitat a la finca pública de Galatzó, que consistirà en un passeig guiat per l’historiador Tomàs Vibot i la degustació de l’arròs de carboner elaborat per Cati Pons d’Els Fogons de la Plaça, guanyadora amb aquesta recepta tradicional de la Serra del premi al millor arròs d’Espanya el 2018.

A totes les activitats es complirà rigorosament amb els protocols indicats per les institucions sanitàries i l’aforament serà limitat. Les inscripcions poden fer-se a  Ticket IB, a través de la web de Tramuntana XXI. Algunes de les activitats podran seguir-se també en streaming a través del canal de Youtube de Tramuntana XXI.

Més informació i programació completa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *