La Serra de Tramuntana, declarada patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO, pel seu paisatge cultural generat durant generacions que han treballat la terra, actualment està sofrint un procés d’abandonament accelerat, principalment degut a la recessió del sector primari. Aquest fet es vincula directament amb els canvis de models alimentaris i de relació amb el territori que té la societat actual.

Des de Tramuntana XXI organitzam la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana: una oportunitat de posar en valor la cultura popular vinculada a la producció i consum alimentari de productes locals, a través de la gastronomia i reflexionar sobre com aquesta ha contribuït a modelar el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana.

Durant una setmana la Serra s’omple d’activitats relacionades amb el patrimoni culinari de la Tramuntana: xerrades, visites guiades, tastets de producte local, tallers a escoles, concursos gastronòmics, etc.

Publicacions

Receptes de la Serra de Tramuntana

Compendi de receptes rebudes a les dues edicions de  la convocatòria del concurs “La cuina de la Serra”.

La publicació en paper del receptari ha estat possible gràcies al suport de:

Si voleu adquirir una còpia impresa posau-vos en contacte amb nosaltres amb info@tramuntanaXXI.com
Publicació 2021

Innovació alimentària amb productes elaborats

En el marc de la II Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana es va llençar el concurs “De la tradició a la innovació, productes elaborats”. L’objectiu era fomentar la innovació gastronòmica amb productes elaborats amb tècniques que tenen l’objectiu d’allargar la vida del producte, preservant el seu gust i les seves condicions sanitàries.

Coneix els guanyadors i les seves propòstes d’innovació gastronòmica amb productes elaborats.

Publicació 2020

Innovació alimentària amb l'oliva de la Serra de Tramuntana

L’objectiu del concurs “Innovació alimentària amb l’oliva de la Serra de Tramuntana” era posar en valor un dels productes més emblemàtics de la Serra, amb el cultiu del qual es configura part important del paisatge que ha fet de la Tramuntana Patrimoni de la Humanitat.

Per això es va convocar a escoles de cuina a presentar elaboracions innovadores a partir d’aquest producte. En aquest receptari es recullen les elaboracions guanyadores, presentades per Amadip Esment, Mater Misericordiae i l’IES Calvià.

Publicació

Foodscapes: el paisatge gastronòmic de la Serra de Tramuntana. Estudi i propostes de dinamització.

L’estudi fa una anàlisi acurada de les característiques del foodscape  propi d’aquesta regió de Mallorca i també es recullen una sèrie de propostes per a la dinamització del paisatge gastronòmic de la Serra de Tramuntana.