Engegam el projecte d’Ecoregió Serra de Tramuntana

Engegam el projecte d’Ecoregió Serra de Tramuntana


Per Tramuntana XXI és important recuperar oficis tradicionals de la Serra i impulsar activitats de baix impacte sobre el territori, com l’agricultura ecològica local.

Una ecoregió és un procés que es porta a terme a una àrea geogràfica determinada, on agricultors/es, ciutadans/es, empreses del comerç i del sector turístic i de serveis, associacions i administracions públiques estableixen una estratègia de col·laboració o xarxa per a la gestió sostenible dels recursos locals, generant un sistema de governança cap a la sobirania alimentaria, que adopta un model ecològic de producció i consum, per tal de millorar el potencial econòmic i sociocultural del territori.

Reunió a Banyalbufar.

El mes de setembre hem engegat el procés participatiu per a construir a la Serra de Tramuntana una estratègia per a la dinamització econòmica de Mallorca mitjançant un model agroalimentari ecològic i local. Aquesta iniciativa l’impulsam des de Tramuntana XXI, juntament amb la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE) i l’Associació d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA).

Reunió a Bunyola.

Per això ens hem reunit amb persones vinculades a entitats i els diferents sectors (pagesia, comerç, hostaleria, etc.) de set municipis de la Serra: Banyalbufar, Bunyola, Deià, Esporles, Valldemossa, Estellencs i Puigpunyent. Han estat una sèrie d’espais de trobada i participació amb la societat civil de cada poble, en aliança amb l’administració municipal, als que hem pogut fer una primera diagnosi del potencial agroecològic local i els principals obstacles per produir i consumir a escala local.

Reunió a Esporles.

Amb aquesta informació hem pogut traçar un pla d’acció que inclou mesures com comptar amb facilitats per tenir punts de venda del producte local als mercats municipals, que els productes locals tenguin major visibilitat a les botigues dels pobles, renovar la concessió als menjadors que incloguin productes km 0 i ecològics, estudiar la possibilitat de crear bancs de terres municipals que es puguin destinar a l’agricultura ecològica o dissenyar una borsa de projectes per presentar al Plans de Desenvolupament Rural o altres fons de finançament.

Trobada amb dones pageses, Valldemossa.

La creació d’aquesta Ecoregió es pretén executar a través de la Dinamització Local Agroecològica, una proposta pràctica d’intervenció en el territori que engloba un ampli ventall d’accions i activitats encaminades a promoure la sostenibilitat, l’equitat i la justícia en els sistemes alimentaris i les comunitats locals. Volem donar un especial protagonisme a les visions i aportacions de la gent gran i a les dones, per visibilitzar el seu important paper al món agrícola.


L’objectiu final d’aquest procés és reforçar la capacitat que tenen les comunitats locals per decidir com i amb quina finalitat es gestionen alguns dels béns comuns més bàsics, com ara la terra, les llavors, la matèria orgànica o l’aigua, i per descomptat, l’alimentació.

“Per Tramuntana XXI és molt important impulsar i donar suport a iniciatives que contribueixin a diversificar l’economia, recuperar activitats tradicionals i que tinguin un baix impacte pel territori. Per això pensam que l’articulació d’una ecoregió a la Serra seria una molt bona iniciativa”, diu Marta Ferriol, directora tècnica de l’entitat.

One thought on “Engegam el projecte d’Ecoregió Serra de Tramuntana”

  1. Teresa ha dit:

    Molt bona iniciativa, però s’ha contemplat la protecció de la biodiversitat de tota la zona de litoral limítrofa? Parlem de 277,4 km de perímetre litoral de la serra de Tramuntana, i representa el 44,3% de la línia de costa de l’illa de Mallorca!

    Sens dubte el que es faci en terra ferma és vital, però igualment la línia litoral és clau.

    Hi ha algun projecte per a regenerar aquesta biodiversitat de litoral -biodiversitat aquàtica-?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *