El II Seminari per a Guies de Muntanya té lloc a la Serra de Tramuntana

El II Seminari per a Guies de Muntanya té lloc a la Serra de Tramuntana

Aquest cap de setmana s’ha realitzat el II Seminari per a Guies de Muntanya. Tramuntana XXI, Amics de la Terra Mallorca i l’Associació de Guies i Tècnics de Muntanya han col.laborat amb el Consorci Serra de Tramuntana per la seva organització. El curs, que ha comptat amb la participació de 40 persones, s’ha desenvolupat al llarg de dos jornades: una, més teòrica, a la finca Raixa; i l’altra, una sortida de camp, a diversos projectes agrícoles i empresarials a Valldemossa, Banyalbufar i Sóller.

El dissabte van tenir lloc a Raixa una sèrie de conferències que van comptar, amb les intervencions de Miquel Vadell, Director Insular de Territori i Paisatge; Luis Berbiela, Cap de Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient; Ana Maria González, de la Junta Directiva de l’Associació Espanyola de Guies de Muntanya; Antoni Martínez, professor emèrit de la UIB i l’historiador Tomàs Vibot. També es va dur a terme una taula rodona a la que van participar Carme Vidal Juan, presidenta del GEM; Eduard Casajuana, tresorer de l’Associació de Tècnics Esportius i Guies de Muntanya; Tonina Bergas Torrens, corredora de curses de muntanya i jutgessa de l’especialitat; Diego Zaforteza, president de l’Asociación Cultural Patrimonio Histórico del Mediterráneo (Itinerem).

El dia següent, diumenge, es va realitzar una sortida de camp per conèixer diverses iniciatives agrícoles i empresarials de la Serra de Tramuntana, per sensibilitzar sobre la importància del sector primari com a moldejador del paisatge i un dels principals agents de conservació del territori. Es va visitar la finca de Son Moragues, a Valldemossa, on es produeix oli; la Bodega Son Vives de Banyalbufar i el Centre Capvespre, projecte cooperatiu a Sóller.

Al curs han participat majoritàriament guies professionals de muntanya, però també han assistit alguns propietaris de finques de la Serra i professors de formació professionals interessats en la temàtica.

“L’any passat vam organitzar el primer curs, juntament amb l’Associació de Tècnics i Guies de Muntanya de les Illes Balears, que va estar més centrat en legislació i flora i fauna de la Serra”, explica Sandy Hemingway, d’Amics de la Terra, “El curs va ser un èxit i per aquesta segona edició coorganitzam també amb Tramuntana XXI. Enguany ens hem volgut centrar en aspectes més de desenvolupament agrícola i econòmic, que també tenen molta relació amb el paisatge de la Serra”.

“Durant el curs hem volgut fer una mirada a la Serra de Tramuntana viva, no com a una postal, un decorat o escenari per anar a passejar”, explica Miquel Rayó de Tramuntana XXI, “La Serra és un escenari habitat, que té problemes, però sobretot té possibilitats i capacitats”. Per Rayó, un dels fundadors de Tramuntana XXI, “és important entrar en contacte amb els guies de muntanya per que són un dels col.lectius que participen a la Serra. Des de Tramuntana XXI som conscients que si no hi ha cooperació entre els distints agents amb interessos a la Serra, si no hi ha consens sobre com habitar i gaudir d’aquest patrimoni de la humanitat, no treurem endevant el projecte de sostenir els valors naturals, culturals i patrimonials de la Serra de Tramuntana”.