Es donen a conèixer iniciatives agroalimentàries de la Serra de Tramuntana

Es donen a conèixer iniciatives agroalimentàries de la Serra de Tramuntana

Tramuntana XXI ha organitzat aquesta visita per apropar a la ciutadania a projectes emprenedors basats en oficis tradicionals i productes locals.

Aquest cap de setmana ha tingut lloc una visita guiada per diferents iniciatives empresarials del sector agroalimentari a Puigpunyent i Galilea.

“L’objectiu d‘aquestes visites, que realitzam regularment a diferents municipis de la Serra de Tramuntana, és apropar a la ciutadania a iniciatives emprenedores que, utilitzant elements locals, generen riquesa econòmica, cultural i social i arrelament al territori”, diu Joe Holles, president de Tramuntana XXI.

El punt d’inici ha estat a les bodegues de Son Puig, empresa vinícola familiar a la possessió del mateix nom. La família Alabern n’és la propietària d’aquesta finca que produeix i comercialitza cireres des de fa més de quaranta anys, i des del 2004 també vi. “La Tramuntana és un lloc privilegiat per produir, tot i que és veritat que també és més complicat, nosaltres només utilitzam el raïm de la finca per elaborar el nostre vi”, explica Isabel Alabern, filla petita de la família, “per nosaltres aquesta és una manera de conservar la terra i la possessió. Hagués estat més fàcil fer un hotel o fer bodes, però pensam que el paisatge agrícola és patrimoni que hem de poder gaudir tots, per això fem aquestes jornades de portes obertes”.

La següent parada s’ha fet a l’obrador de Ca’s Cerveser, empresa també familiar, gestionada per Sebastià Morey i Chelo Ferris. “La gent està acostumada a pagar una mica més per un bon vi, en canvi no fem el mateix amb la cervesa”, ha explicat en Tià.

Finalment el grup ha pogut conèixer la història i present de la tafona de Conques, l’antiga possessió amb el mateix nom, que es troba a la carretera que unifica Puigpunyent i Galilea. Fins al segle passat, a aquesta tafona s’elaborava oli de forma tradicional. Avui na Teresa Nieto, veïna de Puigpunyent, reivindica des de fa anys la seva recuperació i rehabilitació, ja que es tracta d’un Bé d’Interès Cultural. La defensa de la tafona de Conques és un exemple d’iniciativa ciutadana per recuperar i conservar el patrimoni de la Tramuntana.

Pel president de Tramuntana XXI, “moltes vegades tenim la idea que aquesta illa només pot viure d’un determinat model de turisme i que és això el que hem d’explotar. Nosaltres volem demostrar que la nostra terra és rica en molts productes i cada cop més hi ha una visió emprenedora per treure’n partit i generar benefici des d’una lògica de sostenibilitat i respecte per la terra, i que això pot ser fins i tot un reclam important pel turisme”.