Comencen les residències del projecte Paisatges Expandits

Comencen les residències del projecte Paisatges Expandits

La iniciativa de Casa Planas, compta amb un capítol especial sobre gènere, paisatge i turisme, en aliança amb l'associació Tramuntana XXI

Casa Planas, en col·laboració amb altres entitats i institucions, lidera un projecte pioner de recerca i creació que es titula “Paisatges Expandits”. Aquesta setmana han començat les dues residències a través de les quals s’articularà el projecte, una amb una vessant més artística, que durà a terme Gadea Bugaz;  i una altra més antropològica i centrada en analitzar les relacions entre gènere, paisatge i turisme (a càrrec d’Empar Bosch). Na Gadea i n’Empar han visitat l’Arxiu Planas, on desenvoluparan part del seu treball de recerca i creació.

El programa “Paisatges expandits” consisteix a impulsar una sèrie d’accions culturals que ens ajudin a conèixer i relacionar-nos amb la representació visual i simbòlica del modelatge del territori.

“Dones fent paisatge”

Un dels eixos temàtics del projecte és la intersecció entre gènere, paisatge i turisme, que s’articula en el capítol “Dones fent paisatge”, co-coordinat per Casa Planas i l’associació Tramuntana XXI. “Dons fent paisatge” pretén investigar, des de la perspectiva de gènere, i a través de la tècnica de les històries de vida i l’anàlisi documental, el paper de les dones pageses i rurals com a reclam turístic, d’una banda, i del seu paper real en la construcció del paisatge (especialment a la Serra de Tramuntana) i altres interseccions com l’ecologisme, la tecnologia, la comunicació, la identitat i la història. Els resultats d’aquesta recerca seran una sèrie d’entrevistes, que es presentaran a través d’una exposició. 
La persona seleccionada per dur a terme el projecte d’investigació és Empar Isabel Bosch Sans. Diplomada en Magisteri, amb Màsters en Comunicació i en Llengües i Literatures Modernes, i doctoranda en Història, Geografia i Història de l’Art. Empar Bosch ha estat sel·leccionada per la seva àmplia trajectòria en grups d’investigació, treballs de recerca i articles en els temes que tenen a veure amb l’objecte de la investigació: turisme, comunicació i representació de les dones. Aquesta residència és possible gràcies al suport del Consorci Serra de Tramuntana. 
 

“Paisatges expandits”: un projecte eurorregional

D’altra banda, “Paisatges expandits” explora el concepte de territori amb una visió més àmplia que inclou la zona eurorregional (Occitània, Catalunya i Illes Balears). A través d’una residència itinerant en col·laboració amb el Centre d’Art 3C en Calce, El Centre d’Art Roca Umbert a Granollers i a casa Planas a Palma es desenvoluparà una pràctica artística col·laborativa. El projecte artístic resultat de la residència es presentarà a l’octubre en el Festival Panoràmic en 2022.

Per aquesta residència artística s’ha seleccionat a Gadea Bugaz.

Organitza:
Casa Planas

Finança:
Euroregió pirinencs mediterranis, Institut d’Estudis Baleàrics, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma

Col·labora:
Tramuntana XXI, INLAND – Camp Endins

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *