Resolució de la convocatòria del programa d’investigació “Dones fent paisatge: territori, turisme, ruralitat i gènere”

Resolució de la convocatòria del programa d’investigació “Dones fent paisatge: territori, turisme, ruralitat i gènere”

Anunciem la resolució de la convocatòria del programa d'investigació "Dones fent paisatge: territori, turisme, ruralitat i gènere", impulsat conjuntament per l'associació Tramuntana XXI i Casa Planas. Aquesta convocatòria té l'objectiu d'investigar i sensibilitzar al voltant de la representació visual i simbòlica de les dones pageses i rurals com a reclam turístic, d'un costat, i del seu paper real i gran aportació històrica a la configuració del paisatge i modelació del territori.

La persona seleccionada per dur a terme el projecte d’investigació és Empar Isabel Bosch Sans. Diplomada en Magisteri, amb Màsters en Comunicació i en Llengües i Literatures Modernes, i doctoranda en Història, Geografia i Història de l’Art. Empar Bosch ha estat sel·leccionada per la seva àmplia trajectòria en grups d’investigació, treballs de recerca i articles en els temes que tenen a veure amb l’objecte de la investigació: turisme, comunicació i representació de les dones. Empar Bosch va obtenir el Premi al Millor Treball Periodístic 2018, modalitat text, en matèria d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes (concedit per l’Institut Balear de la Dona, Govern de les Illes Balears) i el Premi Ciutat de Palma 2010 per a projectes d’estudis de gènere, concedit per l’Ajuntament de Palma, entre d’altres.
La missió del projecte “Dones fent paisatge” és fomentar una reflexió innovadora sobre el paper de les dones en la formació, modelació i cura del paisatge i el territori, i confrontar-la amb la imatge i representació que se n’ha fet de les dones com a reclam turístic emmarcat en un paisatge idíl·lic.
El projecte que desenvolupi la persona seleccionada serà un exercici artístic i antropològic sobre la dona en el món rural, tant com força de treball i de transformació del paisatge, com la utilització de la seva imatge i la seva evolució en el temps. Es treballarà el cas particular de la Serra de Tramuntana, reconeguda com a paisatge cultural de la UNESCO i pel seu particular paper en la seva participació en els oficis de muntanya, dones caçadores, ramaderes, carboneres, pescadores i recol·lectores d’oliva. Cal destacar que aquest projecte presenta l’oportunitat de sistematitzar una informació d’alt valor antropològic, que queda ja poc temps per a recollir, els testimonis de les dones que van treballar en oficis de muntanya desapareguts avui dia, com la recollida d’oliva artesanal, la caça tradicional, la pesca artesanal, o l’activitat del carbó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *