Presentació de l’anuari 2019-2020

Presentació de l’anuari 2019-2020

Enguany presentam l’anuari 2019-2020 i celebram l’assemblea amb els socis i sòcies en mig de temps convulsos i amb un escenari molt incert. És, sens dubte, un any diferent: fent el balanç del que hem treballat com a entitat en aquest període hi ha clarament un punt d’inflexió a mitjan mes de març.

La nostra dinàmica, com la de tothom, va canviar dràsticament de la nit al dia i ens hem hagut d’adaptar a la nova realitat. Segueix intacte el nostre compromís, responsabilitat i dedicació en fer de la Serra un lloc millor, per preservar els seus valors i convertir aquest territori en punta de llança de la sostenibilitat i la innovació. És més, el nou escenari generat per la crisi de la Covid-19 ens reafirma en el nostre discurs: necessitam més que mai treballar per una Serra de Tramuntana, una Mallorca i unes Illes més resilients, justes i sostenibles. L’excepcionalitat del moment, i el fet de posar damunt la taula totes les debilitats i fortaleses del nostre model, exigeix que tota la societat fem una passa decidida cap endavant. Però a un endavant diferent. No podem intentar resoldre aquesta crisi amb les fórmules que han demostrat no funcionar per sortir de les anteriors.

Seguint el proverbi xinès que diu que a cada crisi hi ha una oportunitat, per a nosaltres la pandèmia, el confinament, l’aturada en sec de tots els engranatges del sistema, ens ha permès agafar perspectiva i veure, amb més claredat que mai, quins són els problemes del model i els elements d’oportunitat que cal enfortir.

Un exemple de problema. La pandèmia va deixar en stand by tot, fins i tot, alguns dels drets fonamentals, com el de la lliure circulació de persones. Aquesta és l’essència de l’activitat sobre la qual s’ha fonamentat tot el nostre model econòmic: el turisme. La crisi ha posat de manifest la nostra enorme vulnerabilitat com a sistema absolutament dependent d’un sol sector. Prenem consciència, més que mai, de la urgència de diversificar la nostra economia.

Un exemple d’oportunitat. La crisi va motivar que el sector primari mallorquí s’organitzés, amb creativitat admirable i extrema rapidesa, per acostar el producte local a la societat illenca tancada a casa. I ho van fer per instint de supervivència però també per consciència de servei públic. La ciutadania va respondre positivament i sembla que s’ha revalorat el producte local. Durarà aquesta posada en valor?

El confinament i l’aturada d’activitats presencials ens ha servit per prendre’ns el temps per fer profundes anàlisis de context i projeccions (esperables segons la lògica continuista i desitjables amb un canvi de model). Alguns dels fruits d’aquestes reflexions estan recollits a la declaració d’intencions que, juntament amb la Fundació Iniciatives del Mediterrani i les nostres entitats germanes Palma XXI i Pla de Mallorca XXI, vam fer pública amb el títol “Sobre la crisi del coronavirus a Mallorca: una declaració d’intencions cap a un futur més just, pròsper i resilient“. Hem volgut incloure la declaració a aquest anuari, a manera d’epíleg, ja que recull moltes de les apostes que volem fer com entitat en aquest nou escenari.

Pensam que ara és el moment de fer propostes valentes: sempre hem parlat de la Tramuntana com un laboratori o planter d’un nou model centrat en les persones i en els valors ambientals i culturals, però que demostri alhora ser rendible i sostenible. Ara és el moment de somniar junts, des del diàleg i el consens, la Tramuntana del futur.

Joe Holles
PRESIDENT DE TRAMUNTANA XXI

One thought on “Presentació de l’anuari 2019-2020”

 1. Pierrette Grapin ha dit:

  Hello
  I live in alcudia with a large garden . WE would love to have olive trees . WE would préfet to hold vernacular species. Could you tell us what they are call and if where. Thank you for your work and your help on the subject.
  WE look forward to hear from you.
  Pierrette Grapin
  Can Fanal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *