La Conselleria de Medi Ambient i Territori i Tramuntana XXI consciencien sobre la importància de la gestió forestal per a la prevenció d’incendis

La Conselleria de Medi Ambient i Territori i Tramuntana XXI consciencien sobre la importància de la gestió forestal per a la prevenció d’incendis
Ens trobem de nou en època de perill d’incendis forestals, en un inici de campanya que arrenca amb una elevada disposició de vegetació herbàcia als camps i forests degut a les pluges de la passada primavera. Aquesta continuïtat de la vegetació se sumarà a la previsió d’un estiu de temperatures elevades seguint la tendència del context del canvi climàtic en el qual estem; i, per tant, el risc d’incendi forestal serà molt elevat, inclús extrem, una bona part de l’estiu.

Per afrontar aquest escenari, i seguint les recomanacions del Comitè de Lluita contra Incendis Forestals (CLIF), hem de reduir el risc d’incendi forestal i preparar als ecosistemes i a la societat davant la seva ocurrència, adoptant una cultura del risc per avançar-nos als incendis forestals, perquè prevenir és actuar.

Amb l’objectiu d’incorporar nous actors a la prevenció d’incendis forestals es presenta la campanya “Aquest estiu, envolta’t de seguretat”, impulsada per la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la Xarxa Forestal i l’associació Tramuntana XXI. Aquesta campanya cerca la implicació directa del món rural i dels seus gestors, pagesos, propietaris i residents en zones forestals per a l’execució d’accions eficaces per a establir un paisatge mes resistent i resilient als grans incendis forestals, evitar la seva propagació i reduir les seves conseqüències.
 
La campanya, que té el lema “Prevenir és actuar”,  incideix en tres accions:
 
  • A la partió de les finques, llaurar una franja perimetral de seguretat per trencar la continuïtat de la vegetació.
  • A les marjades, recuperar-les com espais de discontinuïtat perquè un possible incendi trobi dificultats per avançar.
  • Als habitatges dins zona forestal, executar una zona de seguretat al voltant de l’habitatge per millorar l’autoprotecció de les persones i dels béns.
La campanya, que es difondrà a través de les xarxes socials de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i de Tramuntana XXI, procurarà aconseguir la mobilització del món rural. Per això, es fa una crida a propietaris, gestors i pagesos per que comparteixin a les xarxes socials videos explicant com protegeixen les seves finques dels incendis forestals, fent ús del hashtag #PrevenirÉsActuar. També poden fer-los arribar a info@tramuntanaxxi.com.