Contribuïm a la difusió del passat i present del patrimoni de Puigpunyent

Contribuïm a la difusió del passat i present del patrimoni de Puigpunyent

Amb l’Acte per la Serra d’aquest mes hem volgut contribuir a la difusió de part del patrimoni de Puigpunyent, específicament de l’antiga possessió de Conques i la seva tafona.

Després de les paraules de benvinguda del president de Tramuntana XXI, Joe Holles, als més de quaranta assistents, l’activitat va ser conduïda per Tomàs Vibot, investigador, professor i guia cultural en temes patrimonials. Vibot va explicar la història de Conques i Teresa Nieto, veïna de Puigpunyent, el procés per recuperar-la i conservar-la. Com a homenatge per la seva important tasca, l’Ajuntament de Puigpunyent i Tramuntana XXI li van entregar una placa commemorativa.

L’acte va concloure amb un tast d’olis de la Serra, de la mà de Joan Mayol, president de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca i vicepresident de Tramuntana XXI. Els olis que els assistents van poder degustar van ser els de la tafona de Can Det, de Sóller, oli de Sa Cadeneta de Puigpunyent, i Es Roquissar, de Valldemossa.

La possessió de Conques, declarada Bé d’Interès Cultural amb categoria de Monument, es troba a la carretera que uneix Puigpunyent i Galilea. Es tracta d’un gran casal que data del segle XVI, en el qual hi ha una tafona a la qual, fins al segle passat, s’elaborava oli de forma tradicional.

Veïns i veïnes de Puigpunyent, especialment Teresa Nieto,  fa anys que lluiten per la recuperació d’aquest important element patrimonial del municipi. El Consell de Mallorca ha subvencionat la major part de les obres de restauració, que han consistit en la rehabilitació arquitectònica i de tots els elements de producció.

La de Conques és una de les 18 tafones que es conserven al terme municipal de Puigpunyent, segons les dades recollides al catàleg de tafones de Mallorca elaborat per la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Consell de Mallorca.