Carta del president de Tramuntana XXI

Carta del president de Tramuntana XXI

Presentació de l'Anuari 2022-2023

Un any més celebrem la nostra Assemblea General i arriba el moment de fer balanç i rendir comptes, però no ho fem aquesta vegada amb la sensació d’haver completat simplement un any més. Enguany arribem a la nostra data assenyalada amb la sensació d’estar tancant un cicle clau en la vida de Tramuntana XXI. Enguany la nostra entitat compleix set anys de vida en un moment de transicions i canvis importants, tant interns com externs. 

Comencem pels externs. Vivim temps de canvis en el polític. Després de dues legislatures de pactes progressistes, ara ens trobam amb un nou govern de tall conservador que ja està marcant diferències en la seva gestió de la Serra. Des de Tramuntana XXI ens hem posat a la disposició de les persones i administracions pertinents i com no podia ser d’una altra manera, continuarem treballant braç a braç amb tots ells a fi de protegir els interessos d’aquest territori. 

Si volem que Tramuntana XXI continuï desenvolupant la seva visió hem de veure els canvis com a oportunitats per a créixer i millorar. Fa set anys aquesta organització es va fundar amb l’objectiu de conservar i regenerar aquest entorn singular. Des del primer moment consolidem un ADN propi i distintiu, basat en el treball interdisciplinari, la cerca de consensos i la integració de la diversitat de sensibilitats i enfocaments. Els primers anys van servir per a construir una xarxa extensa de socis i col·laboradors i gràcies a l’incansable treball vam establir una visió compartida basada en un diagnòstic rigorós de la situació de la Serra de Tramuntana. Com a element central d’aquest, la degradació de l’entorn natural i cultural a causa de tres factors principals: la falta de governança, l’abandó de l’agricultura i la proliferació de nous usos descontrolats. A partir d’aquest diagnòstic ens hem ocupat a fons en la sensibilització i la generació de coneixement i propostes. Vàrem establir un bon nom de fòrums i aliances i ens convertírem en aliats còmodes per a les diferents administracions, airejant les nostres diferències sempre en privat abans que en públic, i aportant de forma desinteressada els fruits del nostre treball, fins i tot si això suposava perdre protagonisme. El problema d’aquest enfocament és que sovint hem posat grans idees (i molta feina) en mans d’administracions que no han tingut l’interès real o la capacitat per a dur-les a terme. 

Enguany hem vist com una de les iniciatives més importants que hem treballat en els últims temps acabava tristament malinterpretada i mal executada, fent-se malbé una valuosíssima oportunitat per a la Serra. Es tracta de la nostra proposta de Llei de la Serra, una ambiciosa iniciativa liderada pel nostre vicepresident, Joan Mayol, i consensuada durant mesos d’ardu treball amb experts i expertes, entitats i ajuntaments de tots els colors. Aquesta va acabar sent apropiada pel Conselleria de Territori del Consell de Mallorca i convertida en una llei sectorial més, que poc o res podria arreglar. Una proposta basada en l’ànim de millorar la governança de la Serra, facilitar el dia a dia de la seva gestió i simplificar l’amalgama de marcs reguladors existent va acabar convertint-se, per la falta de visió i valor, en tot el contrari. Per sort és probable que a hores d’ara tal proposta no acabi veient mai la llum, almenys en la seva forma actual. 

La Llei de la Serra sens dubte ocupa el lloc més alt del podi de “millors propostes pitjor interpretades” que han sortit de la nostra entitat, però no és ni molt menys l’únic exemple. La Marca Serra de Tramuntana, en el qual tant de treball hem invertit durant gairebé dues legislatures finalment es va llançar amb excusa del desè aniversari de la declaració de la UNESCO. No obstant això, la falta de visió comercial i de màrqueting en la seva creació va acabar convertint la proposta en un simple logotip sense pes real ni un pla associat capaç de generar les vies de comercialització que tant necessiten els productes de la Serra per a posar-se en valor d’una vegada per sempre. En aquest cas encara podria salvar-se la iniciativa, però faria falta reconduir l’estratègia.

Fins aquí la part negativa i la meva concessió personal a la crítica (que en el fons és autocrítica), perquè a hores d’ara em coneixen bé i saben que l’optimisme i l’alegria són sempre elements centrals del meu treball. La lliçó que extraiem d’aquestes experiències és que Tramuntana XXI no pot posar-se en mans d’administracions concretes per a la consecució dels seus objectius. Tramuntana XXI aporta de veritat el seu valor afegit quan treballa directament amb les persones que habiten la Tramuntana i especialment quan ho fa en xarxa amb múltiples agents al mateix temps. Són els fòrums amplis on es genera el valor. És la capacitat de la nostra entitat d’asseure en la mateixa taula a diferents agents i construir conjuntament aquesta visió de futur de la Tramuntana. 

Enguany segurament hem generat més impacte que mai amb la consolidació de l’Ecoregió Serra de Tramuntana, una iniciativa pionera nacional que pretén impulsar la dinamització agroalimentària i forestal, a més d’incentivar el consum de producte local. També pretén cercar vies innovadores de gestió i aprofitament forestal. Per fer realitat aquest somni, hem contribuit a crear espais de participació claus amb administracions i societat civil. 

Gràcies al nostre servei d’assessoria de finques hem vist florir projectes com Son Torrella: gràcies a aquesta línea de treball més de 1500 hectàrees de la Serra són més ben gestionades avui que fa quatre anys. 

Hem arribat a més amplis i diversos públics a través de projectes de sensibilització innovadors com Escriure la Serra, Veus de la Serra, el projecte d’educació ambiental Simfonies de la Tramuntana o el documental Dones fent paisatge. Hem arribat a més persones a través dels nostres canals de comunicació i aparegut en desenes de notícies, reportatges i articles d’opinió en els mitjans. De tots aquests projectes i iniciatives parlam en aquest anuari.

Fer aquest anuari sempre és una oportunitat de fer balanç i aquest exercici implica, necessàriament, “mirar cap a dins”. Ha estat i serà un període de grans canvis a l’interior de Tramuntana XXI. A la primavera d’enguany la nostra companya Marta Ferriol, directora tècnica sense igual, locomotora i puntal d’aquesta entitat durant set llargs anys va completar el seu cicle amb nosaltres, deixant el seu lloc per a continuar progressant en la seva carrera professional amb nous i emocionants reptes. En paral·lel, arriben al final del seu cicle companys claus de la Junta Directiva, i jo mateix, president de l’entitat complet els meus quatre anys al capdavant de la mateixa i poso el meu càrrec a la disposició de l’Assemblea. 

Espero que la nova Junta directiva continuï amb el llegat de Tramuntana XXI i li sumi aire fresc i noves iniciativa, propostes i somnis per a continuar construint un futur millor per a aquest territori únic. Sens dubte, serem a prop i vinculats a l’entitat per a aportar al seu camí. L’estima i compromís amb la Serra de Tramuntana (que no entenen de mandats, terminis o càrrecs) ens obliga i motiva a fer-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *