Coneixem l’experiència de custòdia del territori del projecte Muntanya del Voltor

Coneixem l’experiència de custòdia del territori del projecte Muntanya del Voltor

El passat cap de setmana vàrem organitzar un itinerari interpretatiu al projecte de l’Associació Muntanya del Voltor, una experiència de custòdia del territori a Valldemossa que vol ser un model per altres finques de la Tramuntana amb vocació de vincular conservació de la biodiversitat i del patrimoni cultural amb l’ús públic, el turisme i l’agricultura tradicional.

Les finques de Can Costa, Son Moragues, Son Gual i Son Gual Petit (amb una extensió total de 300 ha) s’agruparen per formar l’Associació Muntanya del Voltor amb la intenció de gestionar l’espai, recuperant els valors naturals i culturals i regulant l’ús públic que es fa d’aquesta zona.

Des de Tramuntana XXI cercam visibilitzar iniciatives que contribueixen a la protecció del territori i a trobar models de gestió dels visitants respectuoses amb el medi ambient i el patrimoni. Per aquest motiu vàrem voler organitzar aquesta visita guiada per difondre entre el públic general una experiència concreta de bones pràctiques a la Tramuntana.

“El caràcter pioner de Muntanya del Voltor és que quatre finques privades s’han ajuntat per impulsar un projecte de custòdia del territori”, va explicar Joan Juan, director del projecte, “que vol dir arribar a uns acords per dur a terme una gestió exemplar d’un entorn ambiental o patrimonial”. “La gran amenaça per a la Tramuntana és la massificació: un ús humà descontrolat”, va explicar, “però pensam que hem de regular, no prohibir”.

Per la zona, que inclou una àrea de titularitat privada i una altra de pública, passen al voltant de 50.000 persones a l’any. Amb la gestió de visitants s’ha aconseguit repartir la pressió humana a la Muntanya del Voltor: només es permet l’accés de 30 persones diàries, que han de fer una reserva prèviament (a info@muntanyadelvoltor.com o per telèfon al 619 59 19 85).

La iniciativa neix de la preocupació davant una realitat: degut a la seva accessibilitat i proximitat a Palma, les muntanyes de Valldemossa esdevenen un parc periurbà, una entrada fàcil a la Tramuntana, de manera que s’agreugen els efectes de la massificació. Això es traduïa en acampades multitudinàries, focs descontrolats, abandonament de fems i destrucció del patrimoni. Davant aquesta situació, els propietaris de les finques afectades decideixen impulsar aquest projecte, per abordar la gestió de l’ús públic, la conservació de la biodiversitat i la protecció i recuperació del patrimoni.

“Quan ens varen presentar el projecte”, explicà Toni Colom, regidor de medi ambient  de l’Ajuntament de Valldemossa, “vàrem pensar que havíem de donar suport a la iniciativa pel seu plantejament: no tancar el pas a la gent, sinó fer que l’ús públic s’adaptàs a uns criteris de preservació de l’entorn”. L’associació Muntanya del Voltor té un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, a més d’una relació amb l’escola pública del poble, amb la que organitzen jornades de reforestació i a la que s’ha cedit una marjada per a què puguin dur a terme activitats pedagògiques com un hort urbà. “Aquest hauria de ser un model de preservació i d’ús, ja voldríem que a Valldemossa hi hagués més d’una Muntanya del Voltor”, va afegir el regidor.

El projecte es vincula amb la producció d’oli ecològic de la finca de Son Moragues, una de les participants al projecte, que també es comercialitza a la caseta d’entrada de la Muntanya del Voltor. “Per Tramuntana XXI és molt important fer aquesta connexió de turisme i agricultura”, va explicar Joe Holles, president de l’entitat, “pensam que la cultura, l’agricultura, el paisatge, no s’ha de només compartir amb el turista: s’ha de fer sostenible gràcies a ell”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *