La Serra de Tramuntana, declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, pel seu paisatge cultural generat durant generacions que han treballat la terra, actualment està sofrint un procés d’abandonament accelerat, principalment degut a la recessió del sector primari. Aquest fet es vincula directament amb els canvis de models alimentaris i de relació amb el territori que té la societat actual.
Des de Tramuntana XXI hem organitzat la quarta edició de la Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana: una oportunitat de posar en valor la cultura popular vinculada al patrimoni gastronòmic ramader.
Del 20 al 26 de novembre la Serra s’ha omplert d’activitats relacionades amb el patrimoni gastronòmic vinculat a la ramaderia de la Tramuntana: xerrades, visites guiades, tastets de producte local, tallers per públic general, per a infants, concurs gastronòmic, etc.
Les activitats de la IV Setmana gastronòmica de la Serra de Tramuntana d’enguany han girat al voltant del patrimoni gastronòmic ramader. El programa ha acollit tallers infantils, visites a finques ramaderes, tasts de productes, mostres de cuina, tallers… i molt més!
L’Associació de familiars i amics de malalts d’Alzheimer de Pollença (AFAMA) ha estat la guanyadora del certamen de la quarta edició del concurs que se celebra amb motiu de la IV Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana. La recepta guanyadora ha estat “Tords amb col”.
El jurat del concurs ha valorat de manera molt positiva que la recepta fos elaborada de manera cooperativa entre diversos membres de l’associació guanyadora. A més, el jurat ha trobat que té valor afegit que el tord sigui l’ingredient principal, en haver-hi darrere d’aquest producte molta tradició culinària. El premi que ha estat atorgat a AFAMA ha estat una panera amb productes de la Serra de Tramuntana, i ofereix un tast molt variat d’articles com oli d’oliva, confitures, fruita, sabons, sobrassada, entre altres.
Aquí teniu el reportatge en directe que ens van fer des de Ràdio Pollença de l’entrega del premi al concurs de receptes.
A la fotografia de dalt, podeu veure a Pep Tàpia, de la Fundació Vida Silvestre, qui ens va oferir la visita a la reserva biològica d’Ariant.